Als het om huiddoelen gaat, is onze hydrolipidefilm een sleutelwoord dat vaak over het hoofd gezien wordt. We zijn vaak zo druk bezig met het verzachten van fijne lijntjes, het minimaliseren van onze poriën, en het kalmeren van hormonale puistjes, dat we het in stand houden van onze huid barrière soms uit het oog verliezen. Maar waarom kan je net wel best de “bodyguard” van je huid goed verzorgen?


Je huid is je eerste en beste beschermlaag van je lichaam tegen de buitenwereld. Ze functioneert op haar best als ze gezond en intact is. Als je een beschadigde hydrolipide film hebt, kan dit leiden tot een verhoogd waterverlies van de huid, waardoor ze uiteindelijk niet alleen uitgedroogd kan raken, maar ook haar vermogen om op een natuurlijke wijze schade door vervuiling, zon en schadelijke bacteriën te bestrijden en te herstellen kan verminderen.
Zorgen dat je huid altijd gehydrateerd is, betekent dus dat je huid beter kan functioneren.
Je hydrolipide film sluit het vocht in en houdt de boosdoeners buiten, en is zo de basis voor een goed functionerende gezonde huid.

Sterker nog, volgende 4 functies laten de essentiele rol zien dat je hydrolypide film speelt in het jeugdige en gezond houden van je huid.

1.Uitdroging tegengaan: De hydrolipidenfilm van de huid kan beschadigd of verwijderd worden door het gebruik van agressieve cleanser, overexfoliatie of eenvoudig door veroudering, wat kan leiden tot transepidermaal waterverlies (TEWL). Een gezonde film beperkt uitdroging, trekkerigheid en droge huid. Daardoor blijft de huid soepel en elastisch en komen er minder snel rimpels en fijne lijntjes.

2.Bescherming tegen vrije radicalen: De hydrolipidenfilm is een schild tegen vrije radicalen. Deze onstabiele moleculen kunnen het collageen en de elastine beschadigen die de huid haar stevigheid geven, wat leidt tot tekenen van vroegtijdige veroudering zoals rimpels en fijne lijntjes en verslapping.

3.Verdedigen tegen schadelijke bacteriën: Iedere huid heeft een bacterieflora, net zoals in de darmen is de samenstelling van de bacteriën van belang om het immumsysteem van de huid gezond te houden en te voorkomen dat ongewenste bacteriën en schimmels zich ontwikkelen.

4. De zuurgraad van de huid op peil houden: Ook bekend als de zuurmantel, heeft de hydrolipidenfilm een pH tussen 4.5 en 6.2. Dit speelt een cruciale rol in de zelfverdedigingsmethode van het lichaam, want ziekteverwekkende bacteriën die zich aan de zuurdere pH van de film aanpassen, kunnen dan niet overleven in het meer basische milieu in ons bloed.