Je hebt vast al eens gehoord van je darmflora, ofwel het microbioom van je darmen. Maar misschien wist je nog niet dat we ook een huidmicrobioom hebben en dat dit van vitaal belang is voor een gezonde huid.

Wat is een microbioom? Een microbioom is het geheel van microben dat in en op het lichaam leeft en bestaat uit bacteriën, virussen en schimmels.  Op onze huid leven er ongeveer 1.000.000 exemplaren op een cm2 met meer dan 200 verschillende soorten.

 

Vanaf je geboorte, kom je in contact komt met de buitenwereld, en ontwikkel je je huidmicrobioom met zo genoemde residente bacteriën. Dit is belangrijk je huid sterk te maken en voor te bereiden op een leven met veel invloeden van buitenaf.

De residente bacteriën vormen een gelatineuze doorschijnende film die als het ware een eerste verdedigingslinie is voor de huid. Als je huidmicrobioom in balans is en goed functioneert, communiceert het met de cellen van het immuunsysteem om je gezond te houden.

Wordt het huidmicrobioom bedreigd door tijdelijke bacteriën, dan kan het immuunsysteem stoffen produceren met de hulp van de residente bacteriën op de huid om te helpen de ziekteverwekkers te bestrijden.

Een van de meest bekende gevallen is bijvoorbeeld de overgroei van de PROPIONIBACTERIUM ACNES «BACTERIA» die ernstige acne veroorzaakt of de overgroei van de DEMODEX FOLLICULORUM «MITE» die rosacea veroorzaakt.

 

Hoe kan je merken dat je microbioom niet intact is?

Herken jij een van volgende symptomen?

 • Grove poriën
 • Huid uit balans, zowel kenmerken van een droge als een vette huid
 • Onzuiverheden en/ of puistjes
 • Droge of rode vlekjes
 • Ruwe plekjes
 • Reactieve huid

Dan zou het kunnen zijn dat je microbioom uit balans is, om huidproblemen te voorkomen is het erg belangrijk om de balans te herstellen.

Wat kan je microbioom uit balans brengen?

 • Uv-straling
 • Agressief reinigen
 • PH-waarde uit balans
 • Verkeerde cosmetica
 • Antibiotica

Wat kan je doen om je huid terug in balans te brengen?

Wees lief voor je huid.

Vermijd agressieve reinigers of heel frequent scrubben of agressief peelen. Er is zoiets als de huid strippen van de gezonde bacteriën en essentiële lipiden.

 

Zorg goed voor je darmen en je gemoedstoestand.

Wist je dat je huid van hetzelfde embryonale weefsel komt als je hersenen? En dat je darmen ook een enorme rol spelen in je immuunsysteem? Deze organen staan allemaal in verbinding met elkaar.

 

Gebruik verzorgingsproducten die je huidmicrobioom ondersteunen.

Emotion heeft een volledige lijn die focust op het herstellen van je huidmicrobioom – de Procute lijn.

Gebruik de lotion met Pre en probiotica om de huid te verfrissen in de ochtend.

Het serum zorgt voor een complete aanvulling van pre en probiotica en is uiterst geschikt voor een intensieve nachtverzorging onder de crème.

De Procute crème beschermt en hydrateerd de huid en werkt samen met het serum om het microbioom gezond te houden.

1 x per week kan je het Procute masker aanbrengen voor de beste verzorgingsresultaten. Dit masker is uiterst geschikt voor couperose gevoelige huid.